8. maja 2015 smo se v zelo zgodnjih urah z avtobusom odpravili na pot v Benetke. Dijaki 2. in 3. letnikov ter profesorice Janja Bolte, Dragica Dodič Turk, Mojca Groleger, Barbara Iskra Šarec in Špela Udovič smo se ob 4.45 zbrali na parkirišču pred Tivolijem, počakali avtobus, se vkrcali in odpeljali. V Italijo smo vstopili na mejnem prehodu Fernetiči. Pot smo nadaljevali skozi pokrajino Furlanija in vodička nam je njene glavne značilnosti predstavila kar z avtobusa. Po Furlaniji smo vstopili v pokrajino Benečija, katere glavno mesto so Benetke.

Po štiriurni vožnji smo končno prispeli na naš prvi cilj. S parkirišča smo se sprehodili do pomola, kjer nas je čakala ladjica, s katero smo najprej odpluli na otok Burano. Otok Burano je znan po svoji zanimivi zgradbi, preprosti in barviti arhitekturi ter poševnem zvoniku, ki spominja na tistega v Pisi. Predvsem pa slovi po pletenju čipk, čeprav se ta tradicija na žalost vedno bolj opušča.

Po kratkem ogledu otoka smo z ladjico odpluli še do otoka Murano. Ko smo prispeli, smo ladjico privezali na pomol, ki je bil neposredno povezan z delavnico za izdelovanje stekla. V delavnici so nam pripravili demonstracijo izdelave muranskega stekla. Spoznali smo posebne tehnike in taktiko izdelave svetovno znanega stekla. Po končani predstavitvi smo si ogledali še njihovo trgovino z različnimi izdelki iz muranskega stekla.

Nazadnje smo se odpravili do glavne destinacije naše ekskurzije, Benetk. Našo ladjico smo privezali v mestno marino. Iz marine smo se sprehodili do glavnega beneškega trga svetega Marka (Piazza San Marco). Želeli smo si ogledati glavno katedralo, vendar ogled ni bil možen, saj je ravno takrat potekala maša.

Profesorice so nam dale dve uri prostega časa, da smo lahko malo tudi sami raziskovali po Benetkah. Vodička nas je opozorila, da moramo biti pozorni na to, v kateri lokal se usedemo, saj so cene zelo, zelo visoke. Za eno kavo bi ponekod lahko odšteli tudi od 15 do 20 evrov. Po dveh urah smo se spet zbrali v marini, se vkrcali na ladjico in odpluli proti kopnemu, kjer nas je čakal avtobus. Po krajših postankih med vožnjo smo v Ljubljano prispeli okrog 21.00.

Danijel Vrtovec

Fotografija: Danijel Vrtovec

[st_gallery gallery=”2148,2149,2150,2151″ size=”thumbnail” columns=”4″ lightbox=”yes”]

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost