Obisk čokoladnice Zotter in mesta Gradec

naslovna slika

Izdelava čokolad v čokoladnici Zotter

V petek, 25. 11. 2022, smo se dijaki 3. in 4. letnika odpravili na ekskurzijo v Avstrijo. Naša pot se je pričela v čokoladnici Zotter. Tam smo si najprej ogledali film, ki predstavlja zgodbo čokoladnice, ki je jo ustanovil Josef Zotter pred že skoraj 23 leti. Kakavova zrna v velikih vrečah pripeljejo iz Indije v Avstrijo, v vas Bergl. V čokoladnici Zotter sami opravijo ves proces nastanka čokolade, od kakavovega zrna do tablice čokolade, od praženja do izdelave kakavove mase in masla. Vse pa poteka pred našimi očmi, očmi obiskovalcev. Ob ogledu proizvodnje smo lahko tudi sami poskusili čokolado, in sicer od samega zrna, grenke in kisle čokolade ter do končne sladke čokolade, ki je izdelujejo preko 300 različnih vrst. Poleg čokoladnice pa imajo tudi domači živalski vrt.

Nato smo se odpeljali do mesta Gradec, kjer smo se z vzpenjačo povzpeli na 473 metrov visok grajski hrib Schlossberg. Težko ga je zgrešiti, saj se na njem nahaja tudi največji simbol mesta, stolp z uro. Potem smo se peš spustili po stopnicah, izklesanih v živo skalo, do mestnega trga, ki je še posebej okrašen z lučkami v prazničnem času.

Stari del mesta na majhnem področju ponuja tako veliko arhitekturnih stilov, da so ga prav zaradi te edinstvenosti v 20. stoletju uvrstili na seznam Unesco. Po ogledu trga smo imeli še nekaj prostega časa, da sami raziščemo mesto. Ob 17. uri pa smo se odpravili nazaj proti Sloveniji.
Ekskurzija je bila zelo zanimiva, saj smo poleg ogleda čokoladnice in mesta Gradec z grajskim hribom lahko začutili praznični utrip te štajerske prestolnice.

📝 Sara Jontes, 3. e
📸 Sara Jontes, 3. e in Veronika Trček 

Skip to content