Čistilna akcija

cistilna-akcija-naslovna

Čistilna akcija

Vsako leto, 22. aprila, obeležujemo svetovni dan Zemlje. Takrat se odvijajo dogodki, ki osveščajo varovanje našega planeta. Dan Zemlje služi kot opomnik ohranjanja ekosistemov našega planeta, ter spodbuja varovanje našega planeta, ki bo primeren za zdravo prihodnost naslednjih generacij. Na svetovni dan Zemlje po navadi potekajo razne čistilne akcije, shodi, izobraževalni dogodki in delavnice.

Prvi dan Zemlje je bil, 22. aprila 1970, pobudo zanj pa je podal senator Gaylord Nelson iz Wisconsina, danes pa ga koordinira globalna mreža dneva Zemlje. Dogodek vsakoletno praznujejo v več kot 192 državah.

Letošnja tema dneva Zemlje je Planet proti plastiki, katerega cilj je zmanjšati proizvodnjo plastike za 60 % do leta 2040. Ta dosežek bi bil ključen za prihodnost Zemlje brez plastike.

Letošnji cilji globalne mreže dneva Zemlje so:

  • ozaveščanje nastale škode, ki jo povzroči plastika ljudem, živalim in ekosistemom,
  • hitro izločanje plastike za enkratno uporabo do leta 2030,
  • politika za odpravo plastike v hitri modi in plastike, ki nastaja z njo in
  • vlaganje v nove in inovativne tehnologije in materiale za izgradnjo sveta brez plastike.

Zavedati se moramo, da smo največji onesnaževalci Zemlje ljudje sami. Zaradi človeka so ogrožene živali, rastline, travniki, gozdovi, oceani, reke in pa tudi mi sami. Zemlja nam ponuja veliko naravnih surovin, zato si težko predstavljamo življenja brez naštetega, a če jo bomo še naprej uničevali, bo življenje na njej tako rekoč nemogoče.

Prav zaradi tega se je Srednja medijska in grafična šola Ljubljana odločila, da s skupnimi močmi očistimo okolico šole, saj vsak korak k čistemu okolju pripomore naslednjim generacijam življenje na lepi in čisti Zemlji.

Dijaki smo se zjutraj zbrali pred šolo, kjer nam je bila dodeljen del okolice, ki smo jo čistili. Dobili smo vreče za različne odpadke in začeli čiščenje. S profesorji za športno vzgojo smo se odpravili na dogovorjene lokacije in že med potjo pobirali odpadke. Najprej smo mislili, da ne bo veliko dela, vendar smo hitro ugotovili, da smeti pri nas ni tako malo. Hitro smo videli, kaj vse ljudje pustimo v naravi in na ulicah. Zaradi ogromne količine odpadkov smo čistili okolico kar kakšno uro in pol, nabrali pa smo dve polni vreči raznovrstnih odpadkov.

Louise L. Hay je zapisala: »Zemlja človeštva ne rabi za preživetje. Preden smo prišli na ta planet, je šlo materi Zemlji kar dobro. Če je ne bomo ljubili, bomo izgubljeni. Lahko pomagamo ustvarjati zdrav planet, na katerem lahko uspevamo ter veselo in mirno živimo. Toda tega ne bomo dosegli, dokler ne bomo ljubili sebe.«

K čistemu planetu lahko pripomore vsak posameznik, zato se potrudimo in ohranjajmo svoj planet čist zase in naslednje generacije.

📝 Pia Gaberšček Škoda, 2. E

Skip to content