Delavnica z animatorko Julio Peguet

Delavnica animiranje v načinu neprekinjenega animiranja pri stop animaciji

V tednu od 9. do 13. januarja smo na naši šoli gostili svetovno znano animatorko Julio Peguet, ki jo mnogo poznajo kot animatorko animirane serije Bacek Jon. Tema letošnje delavnice so bili pregovori. Prvi dan delavnice smo se razdelili v skupine in izbrali naslove naših animacij ter pričeli izdelovati zgodboris. S pomočjo Julie smo sestavili zgodbo in zapisali, koliko časa bo animacija trajala. Naslednji dan smo že bili v studiu, kjer smo začeli izdelovati like in pripravljati naš delovni prostor za animacijo. Vodje skupin so z Julio opravile tudi kratek tečaj uporabe programa Dragonframe, v katerem smo potem animirali. Tretji dan pa se je začelo zares. Postali smo čisto pravi animatorji. Sprva smo mislili, da bomo že prvi dan veliko naredili, a smo kmalu ugotovili, da ni tako enostavno. Četrti dan smo nadaljevali z animiranjem in s pomočjo Julijinih nasvetov nadgradili že posnete prizore. Zadnji dan smo dokončali svoje animacije ter jim dodali zvok ter naslov.
Delavnica je bila res poučna in zabavna.

📝 Julija Keršmanc, 3.e

 

Mentorica letošnje delavnice je bila svetovno priznana francoska animatorka Julia Peguet. Na delavnici so sodelovali dijaki in dijakinje 3. letnikov programa medijski tehnik. Letošnji poudarek na delavnici je bil predvsem animiranje v načinu neprekinjenega animiranja pri stop animaciji.
Julia Peguet je francoska animatorka z več kot petnajstletnimi izkušnjami s področja animiranega filma. Med številnimi uglednimi sodelovanji z mednarodnimi filmskimi produkcijami gre izpostaviti njeno več kot desetletno sodelovanje z Aardman Animations, enim najbolj priznanih studiev za animirani film na svetu. Od leta 2014 dalje poučuje animacijo na različnih francoskih šolah in univerzah ter vodi delavnice animiranega filma za deprivilegirane družbene skupine. Aprila 2018 je izdala svojo prvo knjigo, obširno strokovno literaturo o animaciji, Secrets d’animateur. V letu 2021 je bila knjiga prevedena v slovenski jezik, katere recenzent sem bila tudi sama. Knjigo danes uporabljamo kot učbenik v tretjih letnikih pri pouku animacije.
Julija od leta 2016 naprej sodeluje s slovensko produkcijsko hišo ZVVIKS, kjer je glavna animatorka kratkih lutkovnih animiranih filmov Koyaa. Sodeluje tudi z Leonom Vidmarjem in ostalimi slovenskimi animatorji.
Dijaki in dijakinje so na delavnici zelo uživali in se naučili veliko novega. Ker želimo, da dijaki spoznajo tudi okolje delovanja izven šolskih okvirjev, jim s tovrstnimi delavnicami in strokovnjaki približamo kar se da realno okolje za izdelavo animiranega filma. Na šoli podpiramo avtorstvo, zato so dijaki posneli svoje zvočne učinke ter jih dodali v animacijo. Animirani film, ki je nastal, je objavljen tako na Youtube kanalu kot tudi na SMGŠ-jevem instagramu.

📝 mag. Mojca Guštin, profesorica

Skip to content