Srečanje sodelujočih v projektu Story Valley na Nizozemskem

Udeleženci mednarodne izmenjave na Nizozemskem

Udeleženci mednarodne izmenjave na Nizozemskem

Naše potovanje se je začelo v torek, 11. 10. 2022, ob 7.00, ko smo odleteli z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana v Amsterdam, od koder smo se nato z vlakom odpeljali naprej do Leeuwardna. Prvi dan smo se nastanili v hotelu in imeli čas za ogled mesteca Leeuwarden. Naslednji dan smo se odpravili na šolo, ki se nahaja v čudoviti stavbi, imenovani Blokhuispoort, ki je bila do leta 2007 zapor, danes pa sodi med kulturno dediščino. Tu smo se spoznali s študenti iz Škotske in Nizozemske, s katerimi smo v okviru projekta delali cel teden.

Popoldnevi so bili namenjeni prostemu času, ki smo ga izkoristili za raziskovanje mesta in spoznavanje nizozemske kulture. Zanimivo se nam je zdelo, da je na cestah toliko kolesarjev ter da imajo vse ceste, pločnike in kolesarske steze tlakovane z opekami. Tudi vse fasade hiš so iz opek. Med drugim smo bili v restavraciji Fire café, ki je bila včasih gasilska postaja. Med prostim časom nam je uspelo posneti tudi dva filma za predmeta ISZ in SMO.

Med skupinskim delom smo spoznavali druge dijake in študente, preko njih pa tudi nove jezike in kulture, kar je glavni cilj projekta. Že prvi dan so nas razdelili v štiri narodno mešane skupine. Vsak dijak oziroma študent je imel nalogo, da pred prihodom na Nizozemsko pripravi zgodbo, ki predstavlja njegovo državo, kulturo ali njega. S pomočjo zgodb je vsaka skupina ustvarila nekaj drugačnega, od knjige, filma, pesmi do spletne strani. Rezultati so bili zasnovani na jeziku pidžin, ki temelji na poenostavljanju in mešanju različnih jezikov. Zadnji dan, torej v petek, smo skupine predstavile svoje izdelke vsem partnerjem projekta, nato pa smo se na žalost morali posloviti od naših novih prijateljev.

Pri našem delu je res prišel do izraza pomen projekta Story Valley, kajti vsi sodelujoči smo lahko združili naše zgodbe, pri čemer smo se zabavali, pokazali svojo ustvarjalnost, sprejemali drugačnost in se naučili marsičesa novega.

V soboto, 15. 10. 2022, zjutraj smo se z vlakom odpeljali v Amsterdam, kjer smo preživeli ves dan. Zvečer smo šli za nekaj ur prespat v hotel, v nedeljo zjutraj pa smo iz Amsterdama odleteli proti Ljubljani.

📝 Meta Lukan, Luka Detiček, Žan Vrhovnik, Ana Mari Bonča, Nika Kropivšek, Ana Blažič
📸 Miha Golob, Žan Vrhovnik

Skip to content