Obisk gradu Strmol

strmol-naslovna

Dijaki in profesorica za slavnostno mizo.

V četrtek, 16. 11. 2023, smo si dijaki 3. in 4. letnikov, ki se pripravljamo na Cankarjevo tekmovanje, ogledali grad Strmol, ki se nahaja v bližini vasi Cerklje na Gorenjskem. Letos smo morali namreč za Cankarjevo tekmovanje prebrati roman Draga Jančarja z naslovom To noč sem jo videl, katerega dogajanje se odvija na tem gradu.
Zgodovina graščine Strmol sega že v 13. stoletje, a nas je najbolj zanimalo dogajanje na gradu v času zakoncev Hribar, ki sta ga kupila leta 1936 in ga imela v lasti vse do svoje tragične smrti malo pred koncem 2. svetovne vojne. Ravno Ksenija in Rado Hribar sta najbolj zaznamovala to mogočno stavbo, saj sta se oba zanimala za kulturo in umetnost, kar se na gradu še danes lepo vidi.
Čudovito graščino nam je med enournim vodenim ogledom razkazala prijazna gospodinja Branka Fon, spremljala pa nas je profesorica Barbara Iskra Šarec, naša mentorica za Cankarjevo tekmovanje. Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili tudi gospe ravnateljici, da nam je omogočila tako zanimiv obisk.

📝 Meta Lukan, 3. e

Skip to content