Obisk festivala animiranega filma – Animateka

animateka-naslovna

Mednarodni festival animiranega filma – Animateka

V petek, 1.12.2023 smo se dijaki Srednje medijske in grafične šole Ljubljana udeležili mednarodnega festivala animiranega filma – Animateka.
Festival praznuje dvajseto obletnico svojega delovanja, letos pa je potekal od 27. novembra do 3. decembra 2023 ter nam je, tako kot vsako leto, postregel z raznovrstnimi kakovostnimi avtorskimi animiranimi filmi iz srednje in vzhodne Evrope.
V sklopu festivala smo si dijaki ogledali t.i. Kinotripov svetovni jagodni izbor, pri izbiri katerega so sodelovali člani in članice Kinotripovega filmskega kluba, ki v Kinodvoru ustvarjajo 8. sezono Kinotripovega filmskega programa – mladi za mlade.
Projekcije so potekale v dvorani Kinodvora, ki je osrednji ljubljanski mestni kino s kakovostno in raznoliko filmsko ponudbo ter programom za otroke in mlade.
Aktualne probleme skozi oči živali nam je s svojim animiranim filmom prikazal David C. Crisp A World in Chaos, umik od vsakršnega družbenega udejstvovanja je bil navdih češke avtorice Nike Zinoneve z stop animacijo Whatman, najstniškega polža Sasha je ustvaril Serghei Chiviriga, Vrt srca Olivér Hegyi, dijaki pa smo se najbolj nasmejali ob animiranem filmu Filipa Diviaka z naslovom Ime mi je Edgar in imam kravo.
Poleg naštetih smo si ogledali še švicarski film Gibanje, avtorice Valentine Moser, ki se nam je po končanem predvajanju tudi pridružila na odru ter z veseljem razložila kreativni proces ustvarjanja filma ter odgovarjala na naša vprašanja. Najbolj nas je zanimal tehnični vidik izvedbe, uporabljeni materiali, potek snemalnih dni, pridobivanje finančnih sredstev za izvedbo takega filma, inspiracija ter seveda njeni nadaljnji projekti.
Mladostno odbit, družbeno-kritično nabrit in slogovno raznolik nabor filmov nam je polepšal nekoliko mračno petkovo dopoldne, pokazal da kreativnost res nima meja ter dal novih idej za prihodnje ustvarjanje tako v šoli, kot tudi izven.

📝 Lara Smodiš, 3.f
📸 Arhiv: Animateka

Skip to content