Avstrijska Koroška

avstrijska koroška-naslovna

Ekskurzija dijakov 1. letnikov na avstrijsko Koroško

V sredo, 10. 5. 2023, smo se dijaki 1. letnikov odpravili na enodnevno šolsko ekskurzijo na avstrijsko Koroško. Okoli sedmih zjutraj smo se zbrali pred šolo in se z dvema avtobusoma odpravili na pot. Med vožnjo smo opazovali pokrajino Slovenije ter občudovali gore v daljavi. Na poti nas je spremljal tudi vodič, ki nam je pripovedoval o zanimivostih ter zgodovini avstrijske Koroške ter s tem še toliko bolj popestril pot. V družbi dobrih prijateljev je vožnja do Avstrije zelo hitro minila. Da pa bi lahko avstrijsko Koroško kar se da dobro spoznali, smo se med vožnjo večkrat ustavili in si pobližje ogledali različne znamenitosti.
Najprej smo obiskali vas, ki se imenuje Djekše in velja za najsevernejšo razloženo vas na avstrijskem Koroškem. Gre za severno mejno naselje slovenske narodne skupnosti. V začetku 20. stoletja je bilo tamkajšnjo prebivalstvo povsem slovensko, sedaj pa je tam z leti vedno več Avstrijcev. Pot smo nadaljevali in čez nekaj ovinkov v daljavi zagledali grad Visoka Ostrovica, ki stoji na 664 metrov visokem hribu in velja za enega najslikovitejših gradov v Avstriji. Avtobus nas je odpeljal do vznožja, nad katerim se je razprostiral grad. Nekateri dijaki so se odločili, da se bodo na vrh hriba povzpeli z gondolo, ostali pa smo si izbrali 620 metrov dolgo pešpot, med katero smo bili deležni krasnih razgledov na dolino ter številnih gora v okolici, kot so Beljaške, Breške in Krške Alpe. Med vzponom smo prečkali 14 obrambnih vrat, zato je bila pot še toliko bolj zanimiva. Prosti čas, ki smo ga imeli na gradu na voljo, je kar hitro minil in že smo se morali vrniti do avtobusa, ki nas je odpeljali do Gosposvetskega polja, kjer se nahaja vojvodski prestol, ki naj bi bil zgrajen že v davnem 9. stoletju. Imel je pomembno vlogo v tretjem delu obreda ustoličevanja koroških vojvod. Naša zadnja postojanka je bilo mesto Celovec. Tam smo najprej obiskali dvorano grbov, ki nas je vse zelo presenetila, saj je res nekaj posebnega in osupljivega. Kar 665 grbov je na stene dvorane ročno naslikal najbolj znan avstrijskokoroški baročni slikar Josef Ferdinand Fromiller. Vodič nam je poleg dvorane razkazal tudi mesto Celovec ter njegovo zanimivo zgodovino. Po vodenem ogledu mesta smo imeli 2 uri prostega časa, ki smo izkoristili za obisk raznih restavracij, trgovin ter sprehoda po mestu.
Kmalu je prišel čas, ko smo se morali vrniti nazaj v Slovenijo. Naša šolska ekskurzija na avstrijsko Koroško je bila zelo lepa in nepozabna izkušnja. Po približno dveh urah vožnje smo se okoli osmih zvečer polni novega znanja in izkušenj srečno vrnili nazaj v Ljubljano. Zdi se mi, da se lahko na ekskurzijah s sošolci še bolj povežemo ter gradimo nova prijateljstva.

📝 Tilen Kermavner

Skip to content