Delavnica animacije z Julio Peguet

animacijska-delavnica-naslovna

Delavnica animacije z Julio Peguet

Zadnji teden v mesecu februar in prvi v marcu smo se dijaki 3. letnikov pod mentorstvom Julie Peguet udeležili animacijske delavnice. Naj vam tokrat najprej predstavimo vtise Julije:

“I was delighted to lead a one-week stop-motion animation workshop at SMGŠ again this year! It’s always a pleasure to work with the students of this school, they are all very enthusiastic and applied. Their creativity and diverse personalities creates an environment of rich exchanges and bubbling ideas, and I’m always very impressed with how much they know and understand as early on their animation path as they are! The work we did together was effective and also a lot of fun with what is otherwise a demanding technique.”
Julia Peguet

Julia Peguet je francoska animatorka z več kot petnajstletnimi izkušnjami s področja animiranega filma. Mnogi jo poznamo kot avtorico animirane serije Bacek Jon, od leta 2016 naprej pa sodeluje s slovensko produkcijsko hišo ZVVIKS, kjer je glavna animatorka kratkih lutkovnih animiranih filmov Koyaa. Aprila 2018 je izdala svojo prvo knjigo, obširno strokovno literaturo o animaciji, Secrets d’animateur, ki je bila leta 2021 prevedena v slovenski jezik in jo zdaj dijaki programa medijski tehnik uporabljajo pri pouku animacije v tretjem letniku.
Kot že nekaj let do zdaj, se je ga. Peguet ustavila tudi na Srednji medijski in grafični šoli in z dvanajstimi navdušenimi dijaki pričela 5-dnevno delavnico stop animacije. Letošnja tema se je navezovala na 100-letnico šole, ki jo obeležujemo novembra tekočega leta. V štirih skupinah po tri dijake smo ustvarjali vsak v svoji zvrsti stop animacije: s kolažem, s časopisnim papirjem, s plastelinom in s pikselacijo.

Prvi dan je bil namenjen spoznavanju programa Dragonframe, v katerem smo tudi izvajali tehnično plat animacije, ustvarjanju idejne zasnove ter nasplošno pogovoru o stop animaciji. Sledila je idejna zasnova likov, zaščita delovne površine ter ustvarjanje ozadja na kateri se bo odvijala animacija. Dva dni smo namenili samemu animiranju, projekt pa smo zaključili v petek, ko smo končnemu izdelku dodali uvodno in končno špico ter zvočne učinke.
Vsi udeleženi smo se skozi celotno delavnico naučili veliko novega ter pri tem neizmerno uživali. Zavalili bi se ga. Peguet za vso podano znanje ter potrplenje, ter profesorici Mojci Guštin za organizacijo in spodbudne besede.

📝 Lara Smodiš, 3.f
📸 Luka Detiček, 4. c
👩‍🏫 mag. Mojca Guštin

Skip to content