Tekmovanje iz znanja zgodovine

25. 1. 2016 je na naši šoli potekalo tekmovanje iz znanja zgodovine. Tematika tekmovanja je bila prva svetovna vojna. Najboljši trije dijaki, Viliana Vaklinova iz 1.c, Julija Krautberger iz 2.D ter Mateo Markotić iz 3.c, smo se uvrstili na državno tekmovanje. To je potekalo 2. 4. 2016 na Gimnaziji Brežice. Ob 10.uri je bil na sporedu pisni del, opoldne pa nas je čakal še skupinski terenski del. Rezultati skupinskega dela tekmovanja bodo znani v tem tednu, na pisnem delu pa sem dijakinja Julija Krautberger dosegla srebrno priznanje.

Cankarjevo tekmovanje

8. 12. 2015 je potekalo šolsko Cankarjevo tekmovanje na temo literarnega dela Jugoslavija, moja dežela, avtorja Gorana Vojnovića.

Tekmovalke smo se ukvarjale predvsem s tematiko tujstva ter iskanja lastne identitete fanta, ki mu je bila nekoč že odvzeta. Knjiga namreč opisuje življenje Vladana, ki je leta 1991 izgubil svojo družino. Oče Nedeljko Borojević je bil častnik JLA, ki so ga, ko je prišlo do vojne, z družino premestili v Beograd. Tam je Vladan zadnjič videl svojega, v balkanski moriji domnevno padlega očeta, med njim ter njegovo mamo Dušo, pa je nastajala vedno večja praznina, saj se je Duša v hudi čustveni stiski vedno bolj zatekala v svoj fiktivni svet. Vladan nato ugotovi, da so mu lagali. Ko v Google vtipka ime svojega očeta, se zave, da njegov oče ni mrtev, temveč je vojni zločinec, ki se že leta skriva pred haaškim sodiščem. Tako je v knjigi predstavljena Vladanova pot po Balkanu, na katero se je podal z željo, da bi našel svojega očeta. Pa sploh lahko živiš z dejstvom, da je tvoj oče vojni zločinec? Obenem je avtor odlično predstavil svet pred skorajda tremi desetletji. Jugoslavija namreč ni prikazana kot neka politična tvorba, temveč kakor materinski svet, ki glavnemu junaku nudi toplino, srečo ter dom za spomine na idilično otroštvo.

Dijakinja Julija Krautberger, sem se sprva uvrstila na regijsko tekmovanje. To je potekalo 21. 1. 2016 na Vrhniki. Tako sem se s svojim esejem uvrstila tudi na državno tekmovanje, ki je potekalo 12. 3. 2016, kjer pa sem prejela zlato Cankarjevo priznanje.

Julija Krautberger

[st_gallery gallery=”2740″ size=”thumbnail” columns=”4″ lightbox=”yes”]

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost