V petek, 8. decembra 2017, smo se dijaki tretjih in četrtih letnikov odpravili na strokovno ekskurzijo v Salzburg.

Po dolgi vožnji in končno zagledanem snegu salzburških ulic smo si ogledali božično okrašeni Salzburg, vse od znamenite katedrale, veličastne cerkve, kipa zlate zemlje in salzburškega gradu, do mnogih stojnic.

V prostem času, namenjenem kosilu, smo se po želji lahko odpravili po mestu, v božično razpoložene trgovinice, kavarne, restavracije, ponujalo se je še mnogo drugih stvari v duhu prihajajočih praznikov, lahko pa smo si ogledali tudi še eno izmed salzburških cerkva, ki je bila oznanjena kot najveličastnejša. Vodička Jasna nam je ob ogledu mesta povedala veliko o njegovi zgodovini, Mozartu in njegovem odhodu iz mesta, popeljala nas je tudi do njegove rojstne hiše in glasbene akademije, v kateri se izobražujejo najimenitnejši glasbeniki.

Ko smo se okrepčali, smo spet sedli na avtobus in se v močnem sneženju odpeljali do rudnika soli, po katerem smo imeli organiziran tudi ogled. Spoznali smo, kako je mesto Salzburg sploh nastalo, kako so včasih pridelovali sol in koliko je bila takrat vredna, popeljali smo se z »ladjico« ter se spustili po dveh lesenih drčah. Oblečeni kot takratni rudarji smo gledali videe, v katerih smo spoznali pomen rudnika ter poslušali slovenska navodila ter razlago v slovenščini, kar se mi je zdelo zelo lepo.

Po zaključenem ogledu smo se še malo veselili snega, nato pa se usedli na avtobus ter odpeljali domov. Med vožnjo smo se zahvalili vodički in voznikoma ter se v spanju ali pogovarjanju vračali z ekskurzije nazaj v deževno Slovenijo.

Avtorica: Špela Hribar, 4. c

Fotografije: Jan Miha Strehovec, 4. d in Nastja Cedilnik, 4. e

[st_gallery gallery=”4508,4509,4510,4511,4504,4503,4502,4501,4500,4499,4498,4497,4496,4495,4494″ size=”thumbnail” columns=”4″ lightbox=”yes”]

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost