Zgodilo se je čisto blizu nas

StoryValley

StoryValley

V sklopu projekta mednarodnega partnerstva Erasmus+ (Story Valley) se je skupina dijakov v sredo, 29. 9. 2021, ob 15. uri udeležila uvodnega pogovora z Maido Džinić Poljak z naslovom Zgodilo se je čisto blizu nas. Gostja je bila vključena v prvi val beguncev, ki so pred skoraj 30 leti prišli iz BiH v Slovenijo. Z dijaki je delila svojo izkušnjo, v kateri je opisala zapuščanje doma, privajanje na novo okolje, študij in delo v tuji državi, jezikovne in druge prepreke, kulturno udejstvovanje tako na medijskem kot glasbenem področju ter mnogo drugega. Dijakom je predstavila tudi nekaj osebnih zgodb, ki so se jih vidno dotaknile, in jim omogočila intimen vpogled v tisto obdobje svojega življenja.

Tedanje dogodke, ki so v Ljubljano po sili razmer privedli veliko število ljudi, na splošno slabo poznamo, malo vemo tudi o tem, kako smo begunce takrat v Ljubljani sprejeli, kako je bilo organizirano njihovo bivanje, kako so preživljali svoja prva leta tukaj, kako so se kasneje vključili v družbo, kaj danes počnejo in kako živijo.

Dijake bomo zato v okviru projekta spodbujali, da v svojem okolju poiščejo zanimive zgodbe in spomine ljudi, nato pa jih bomo z mentorskim pristopom usmerjali v to, da jih skozi različne medije kreativno izrazijo. Tako bomo v sodelovanju s partnersko organizacijo Divja misel pripravili delavnice kreativnega pisanja, scenaristike, snemanja in fotografije, seznam zanimive literature, organizirali ogled filmov in drugo.

Projekt bo po različnih sklopih v sodelovanju s partnerji še naprej potekal na SMGŠ v šolskih letih 2021/22 in 2022/23. Naš končni cilj je pripraviti pedagoško gradivo, ki bo učitelje in druge deležnike v izobraževalnem procesu spodbudilo k obravnavanju teme in vključevanju predvidenih aktivnosti v učni proces na številnih drugih šolah.

 

 

 

 

 

 

Besedilo: Miha Golob

Fotografija: Timotej Špehar Pajk, 4. e

 

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost