Story Valley – projektno srečanje na Škotskem

Veseli nas, da smo se po dolgem obdobju sodelovanja na daljavo lahko udeležili prvega partnerskega srečanja v okviru mednarodnega projekta Story Valley, ki poteka pod okriljem programa Erasmus+.

Med jesenskimi šolskimi počitnicami smo v pestrem programu, ki ga je za nas pripravil mestni svet (Edinburgh City Council) v sodelovanju s kolidžem (Edinburgh College), odkrivali zgodbe mesta Edinbugh, spoznali študente in učitelje, ki pripravljajo projekt Story Valley na kolidžu, ter načrtovali nadaljnje delo pri projektu.

Srečanje je potekalo sočasno s Škotskim mednarodnim festivalom pripovedništva (Scottish International Storytelling Festival), zato so za nas prvi dan organizirali literarni ogled mesta. Po ogledu je sledila spoznavna večerja.

Drugi dan srečanja se je začel delovno, saj smo s partnerji izmenjali informacije o poteku projekta na lokalni ravni. Nato smo se razdelili v delovne skupine, v katerih smo načrtovali razvoj učnih vsebin in diseminacijo projekta ter razvoj spletne strani, ki jo bodo soustvarjali dijaki in študenti vključenih organizacij. Po izmenjavi podatkov med različnimi delovnimi skupinami smo se z avtobusom odpravili na kolidž (Edinburgh College, Granton Campus), kjer so nam profesorji, vključeni v projektne aktivnosti, predstavili razvoj vsebin, ki jih pripravljajo s študenti, ter nam razkazali svoje prostore. Sprehodili smo se skozi različne delavnice, ki so namenjene kiparjenju, risanju, slikanju, šivanju in grafičnemu oblikovanju, ter studie, v katerih se izvaja poučevanje plesa in gledališča. Skupina študentk je za nas odigrala del iz predstave, ki govori o migrantski problematiki. Spoznali pa smo tudi dve študentki, ki sta v lanskem letu pod mentorstvom Alexa Gunna soustvarjali celostno grafično podobo projekta, aktivnost, v katero so bili vključeni tudi dijaki naše šole. Piko na i je predstavljala kulinarična pogostitev, ki so jo za nas prav tako pripravili študentje. Še posebej so nam bile všeč slaščice, ki so jih oblikovali na temo praznika noči čarovnic. Zaključek dneva je predstavljala umetniška inštalacija, ki je zaživela kot prižig luči na starem plinskem stolpu v barvah projekta Story Valley.

Tretji dan srečanja je bil namenjen načrtovanju projektnega dela v naslednjih mesecih in evalvaciji projektnih izidov. Srečanje je popestril tudi direktor Škotskega mednarodnega festivala pripovedništva s pripovedjo zgodbe o učinkih globalnega segrevanja. Del sestanka pa je bil namenjen še hitrim srečanjem s predstavniki različnih organizacij iz Edinburgha, ki nam je dal globlji vpogled v načine, s katerimi naslavljajo problematiko bralne in pismene kulture. Po kosilu smo se odpravili na kolidž (Edinburgh College, Sighthill Campus), kjer študente izobražujejo za poklice s področja različnih medijev. Ogledali smo si fotografske studie ter studie za snemanje in montažo zvoka, prisostvovali na vaji ekipe za TV-produkcijo in poslušali šolski orkester, ki je za nas odigral dve tradicionalni škotski skladbi. Srečanje smo zaključili z večerjo v eni od številnih restavracij v mestnem jedru.

Prijetno ozračje, ki nas je spremljalo ves čas srečanja, bomo sedaj prenesli nazaj v virtualno okolje ter s še večjim zagonom sodelovali in uresničevali cilje projekta. Navsezadnje pa se že veselimo, da bomo partnerje kmalu gostili tudi v Ljubljani in z njimi delili lepote našega mesta.

 

Besedilo: Miha Golob

Fotografija: Miha Golob, arhiv projekta Story Valley

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost