4. 3. 2015 smo dijaki Srednje medijske in grafične šole Ljubljana v okviru kulturnega dne obiskali Narodni muzej Slovenije.

Naš razred se je pred muzejem zbral ob 8.45, kjer sta nas pričakala spremljajoča profesorja. Po preverjeni prisotnosti smo vstopili v muzej, kjer nas je pričakala kustosinja, ki nas je popeljala po razstavi, imenovani ”Secesija”. Secesija ali art nuovo je gibanje iz 19. stol., ki se je ukvarjalo predvsem z arhitekturo in arhitekturnim dekorjem. Kustosinja je predstavila tuje in domače arhitekte, ki so delovali v tem gibanju. Med njimi je bil tudi Jože Plečnik, ki pa je bil bolj zadržan in samostojen v primerjavi z drugimi arhitekti, ki so se med seboj povezali v manjše skupine. Na to smer je imela velik vpliv japonska umetnost, arhitektom pa se je zdelo pomembno tudi to, da olepšajo industrijski dizajn, ki je bil hladen in grob, zato vanj vpeljejo dizajn iz narave (npr. cvetovi, stebla, listi, peclji, vrtnice …).

Na koncu razstave smo bili presenečeni nad informacijami. Kustosinji smo se zahvalili za njeno vodenje in kar najhitreje zapustili stavbo, saj nas je zunaj čakal prelep sončen dan.

Monika Puc in Tina Škulj

Fotografija: Žiga Abram, Tina Lapanja, Danijel Vrtovec

[st_gallery gallery=”1425,1426,1429,1431″ size=”thumbnail” columns=”4″ lightbox=”yes”]

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost