V soboto, 15. novembra, smo se namesto spanja in lenarjenja odločili, da bomo naredili nekaj dobrega za nas in za naravo, zato smo se že ob 9.30 dobili pri gostišču Mostec. Tam smo prevzeli sadike, krampe in pridno začeli z delom.

Zbiralna akcija PLASTIKA ZA DREVO je akcija zbiranja plastičnih zamaškov za zbiranje sredstev za naravovarstveno sajenje dreves v Sloveniji. Zbiranje poteka v okrepčevalnici na šoli in v učilnici 007. Do sedaj je bilo na SMGŠ zbranih 59 kg plastičnih zamaškov, za kar lahko posadimo sadike v protivrednosti 6 €. Vsa posajena drevesa bodo všteta tudi v globalno številko organizacije Plant-for-the-Planet in kampanije Stop talking. Start planting.

Žledolom je v februarju poškodoval polovico slovenskih gozdov in uničil številno infrastrukturo ter za nekaj časa povsem ustavil življenja ljudi. Z namenom hitrejše obnove slovenskih gozdov sta Zveza tabornikov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije pripravila družbeno odgovoren projekt pod skupnim imenom »Obnovimo slovenske gozdove«.

Akcija je lepo sovpadala tudi z našo 90. obletnico grafičnega izobraževanja na Slovenskem. Drevesa so še kako pomemben vezni člen z grafičnim poklicem in tako smo s posaditvijo smrek v Mostecu poskrbeli, da bodo tudi naši zanamci imeli zdrave in lepe gozdove. Na žalost še vedno vse preveč dreves posekajo za pridelavo papirja. Zato naj ob tem opomnimo na pomembno vlogo reciklaže, ne samo da ohranimo gozdove, ampak s tem tudi varčujemo z energijo.

Tako smo se na povabilo organizatorjev kot edina šola odzvali na akcijo tudi z dijaki Srednje medijske in grafične  šole. V soboto je v športnem centru Mostec z ostalimi prostovoljci pomagalo saditi smreke, hraste, bukve in divje češnje 14 naših dijakov in  profesorja Dernulovec in Podjed. Za posaditev smo si izbrali del hriba pri okrepčevalnici in ga kar poimenovali SMGŠ hrib, na katerem sedaj raste 30 naših smrek. Čisto vsak se je potrudil in sadiko skrbno posadil, čeprav smo se pri tem umazali in težko kopali. Nekaj smrek je dobilo lastna imena (Janja, Kevin, Jože …) in obljubili smo jim, da jih bomo še prišli  opazovat, kako rastejo. Malo nas je v sklopu letošnje tradicije z vremenom poškropil dež, a nas ta ni oviral pri našem poslanstvu, drevesa pa so verjetno ob tem uživala, saj je za njih tovrstno vreme ravno pravšnje.

Vsekakor je bilo delo v soboto tudi zelo poučno, razigrani dijaki so poskrbeli, da smo bili najbolj glasni in veseli daleč naokoli. Nekaj teh trenutkov smo ujeli v objektiv fotoaparata, predvsem pa nam je vsem ostal prelep spomin na dogodek ter naše smreke na SMGŠ hribu pri okrepčevalnici Mostec.

Gabi Dernulovec in Marko Podjed

Fotografija: Gabi Dernulovec in Marko Podjed

[st_gallery gallery=”828,829,830,831,832,833,835,836,837,838,839,840,841,842,843,844,845,846,847,848,849,850,851,852,853,854″ size=”thumbnail” columns=”4″ lightbox=”yes”]

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost