Najverjetneje ti besedna zveza kadrovska štipendija bolj malo pove, saj večina dijakov sploh ne ve, kaj natančno to je, čeprav je med vsemi štipendijami v povprečju najvišja. Višina je omejena navzdol le z višino osnovne državne štipendije. Pa pojasnimo. Namen kadrovske štipendije je povezovanje dijakov ali študentov in podjetij, ki si lahko zagotovijo razvoj ustreznih kadrov, dijakom ali študentom pa je omogočeno kvalitetnejše šolanje ter zagotovljena prva zaposlitev po zaključku šolanja.

Ob sklenitvi kadrovske štipendije štipendist (dijak ali študent) in štipenditor (podjetje) podpišeta pogodbo o štipendiranju, v kateri se določijo podrobnejša pravila, pravice in dolžnosti obeh za čas med in po štipendiranju. Praviloma je dolžnost štipendista, da se po končanem šolanju v podjetju zaposli za toliko časa, kolikor je prejemal kadrovsko štipendijo. Seveda ne pozabi, da ti podjetje ne bo odobrilo štipendije, če bodo tvoje ocene bolj majave. To ne pomeni, da moraš imeti same petice, pač pa to, da podjetje ne bo imelo ravno veliko zaupanja vate, če bodo med tvojimi ocenami prevladovale slabše.

KAKO DO ŠTIPENDIJE?

Prva in najpomembnejša stvar je, da če imaš dosti enic pa si vseeno želiš kadrovsko štipendijo: popravi nezadostne ocene. Nato sledi razpisom za štipendije. Gledaš le tam, kjer je zahtevana izobrazba medijski ali grafični tehnik. Na koncu kontaktiraš podjetje in se prijaviš na razpis.

Da začetek ne bo tako težak, sem malo pobrskala in našla le en razpis, ki bi bil primeren za nekoga z naše šole. Razpis je namenjen grafičnim tehnikom, gre pa za podjetje Valkarton Rakek d.o.o. Podjetje se nahaja na Rakeku, to je manjši kraj blizu Postojne. V podjetju imajo zabeležene naslednje aktivnosti: izdelujejo kaširano in potiskano embalažo, nudijo usluge lepljenja prozorne folije in vročega tiska različnih folij (zlata, srebrna in druge barve) in usluge izdelave Braillove pisave na embalažo. Več informacij o podjetju in kontakt.

Damira Omerčević

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost