V petek, 2. 2. 2018, smo mepijevci po končanem pouku ostali na šoli na pripravljalnem vikendu za našo odpravo. Prek programa MEPI, mednarodnega priznanja za mlade, kjer si cilje izbiramo s področij prostovoljstva, raznovrstnih veščin in športa, pa nas najzanimivejši in najzahtevnejši del sigurno še čaka. To bo dvodnevna odprava, ki je zahtevana na bronasti stopnji. Da bo odprava potekala kar se da varno, moramo predhodno opraviti nekaj pripravljalnih treningov.

Tokrat nam je mentorica Tosja Novak namesto tipografije predavala o topografiji in orientaciji. Naučili smo se, kako uporabljati kompas, kako meriti z merilom na karti ter v naravi, določali smo azimut dveh točk, s pomočjo plastnic računali nadmorsko višino in določali reliefna področja. Opisovali in določali smo koordinate v Gauss-Kruegerjevem koordinatnem sistemu, kjer sta abscisa in ordinata nasprotno ležeči kot pri matematiki. Naši šoli smo tako določili koordinati, in sicer x: 5 102 075 in y: 5 464 175.

Poleg poznavanja topografije in orientacije pa je seveda pomembna prehrana oziroma kuhanje na odpravi. Tudi to smo dokazali, da znamo in zmoremo, saj smo si skuhali pozno kosilo na dveh mini gorilnikih pred našo šolo; makarone s tuno in sirom, teknile pa so tudi palačinke, ki jih je spretno obračal Nik. Proti večeru nam je mentorica Mateja Jakob namesto matematičnih vaj tokrat pripravila timske igre. Sestavljali smo legokocke, risali z zavezanimi očmi z neverbalnimi ukazi, kjer smo se ob nastalih umetninah iz srca nasmejali. Naša zadnja igra pa je bila spoznavna igra, pri kateri smo si pripovedovali različne zgodbice iz naših življenj. Predno smo se zavili v spalne vreče in potonili v sanje, smo si ogledali še zelo zanimiv film na velikem platnu v učilnici 310.

Zjutraj smo se takoj po zajtrku peš odpravili na sobotni zimski pohod na Orle. Zelo lepo je bilo hoditi in opazovati zasneženo okolico ter iskati načrtovano pot do cilja. Ugotovili pa smo, da je orientacija v snegu še posebej zahtevna. Vsega skupaj smo naredili 26.000 korakov. S tem smo tudi končali prvi vikend za mepijevce, a že komaj čakamo na nove MEPI-dogodivščine, ki se jih zelo veselimo.

Napisali: Polona Grilc in Lucija Džambo

Fotografije: Filip Jereb

[st_gallery gallery=”4650,4651,4652,4653,4654,4655,4656,4657,4658,4659,4660,4661,4662″ size=”thumbnail” columns=”4″ lightbox=”yes”]

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost