V prostorih Cankarjevega doma v Ljubljani se je 15. 10. 2015 odvijal karierni sejem MOJE DELO. Namenjen je bil tako dijakom kot študentom in vsem, ki iščejo zaposlitev, saj so tam lahko direktno prišli v stik z delodajalci in podjetji, ki so se predstavljala na stojnicah. Vzporedno so potekala tudi predavanja, ki so obiskovalcem ponujala nova znanja o iskanju zaposlitve, gradnji kariere in življenjskem uspehu. V kariernem kotičku je bilo zagotovljeno tudi brezplačno svetovanje o pripravi življenjepisa.

Ko smo prišli na sejem, je najprej sledil voden ogled, nato pa smo se dijaki razdelili v skupine, v katere smo bili že vnaprej določeni. Izbrala sem si tretjo skupino in obiskala karierni kotiček. Tam bi naj pridobila informacije na dveh področjih, in sicer na karierni svetovalnici in psihometričnem testiranju. Zaradi prevelikega števila obiskovalcev mi je uspelo opraviti le psihometrično testiranje, saj za svetovanje nisem prišla na vrsto. Po dvournem čakanju v vrsti sem začela reševati psihometrični test, ki je trajal 15 minut. Ta test je plačljiv, a so ga na sejmu opravljali zastonj. Sestavljen je iz 92 vprašanj, s katerimi lahko ugotovimo naše poklicne interese, morebitne težave pri kariernem odločanju, intelektualne sposobnosti, verbalne sposobnosti, različne osebnostne značilnosti, motivacijo za delo, vrednote, karierna sidra, torej kaj je posamezniku pri delu najpomembnejše. Postavljali so vprašanja, kot na primer: sem zanesljiv, sem prijazen, imam rad presenečenja, imam rad urnik, imam uravnovešen pogled na odnose, koliko se posvetim drugim, če sem zelo zaposlen, imam visoke standarde, imam visoke cilje … Za odgovor si izbiral med: kakšen si v resnici (osebno), in kakšen želiš biti (idealno); ali si tak vedno, skoraj vedno, po navadi, včasih, niti ne. Takšni odgovori so bili možni v prvih 60 vprašanjih. V naslednjih 32 pa si na podobna vprašanja odgovarjal z: zelo podobno meni, dokaj podobno meni, neodločen … Preden sem odgovorila na vprašanja, sem izpolnila obrazec, s katerim dovoljujem obravnavo odgovorov, in na elektronski naslov bom prejela analizo. Veselim se že mojih osebnih lastnosti in predanega znanja, kje sem dobra.

Ostali dijaki so si že v naprej pripravili vprašanja, na katera so potencialni delodajalci odgovarjali. Presenečeni so bili nad čakalnimi vrstami, kjer so ljudje čakali na razgovore in niti vedeli niso, če bodo službo sploh dobili.  Prejeli so zanimive odgovore, ki so jih kasneje predstavili v razredu tudi ostalim dijakom. Skupina, ki se je odločila obiskati predavanje, je ravno tako nova znanja predala sošolcem.

Eva Saje

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost