V sredo, 3. aprila 2019 so se naši dijaki udeležili dveh predavanj s področja avtorskega prava in varovanja intelektualne lastnine. Predavanji sta potekali v prostorih Evropske pravne fakultete, dijaki pa so lahko prisluhnili besedam dr. Mateja Avblja in Gregorja Štibernika.

V prvem delu so dijaki najprej prisluhnili predavanju v katerem je dr. Avbelj razgrnil pogled na avtorsko pravo in v njem izpostavil pomen varovanja intelektualne lastnine. Predavanje je bilo usmerjeno na siva področja, status in vlogo piratstva in druga področja, ki zadevajo varstvo avtorskih pravic in intelektualne lastnine predvsem v povezavi z mediji. Opozoril je na pojem plagiata in druge oblike kaznivih dejanj kršenja avtorskega prava in intelektualne lastnine. Dijaki so imeli tudi priložnost spoznati nekatere osnovne pravne pojme iz katerih izhaja avtorsko pravo.

V drugem delu je Gregor Štibernik iz zavoda AIPA (Zavod za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije) predstavil sodobno problematiko varovanja avtorskih pravic in intelektualne lastnine na področju AV medijev in svetovnega spleta. Posebna pozornost je bila podana pojmu kolektivnega varovanja avtorskih pravic filmskih ustvarjalcev in urejenosti oz. neurejenosti področja.

Boštjan Miha Jambrek

Fotografija: Justina Gračner Botonjić, Miha Golob

 

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost