V okviru festivala Animateka smo dijaki tretjih letnikov pokukali v zakulisje nastajanja animiranih filmov Koyaa ter si ogledali razstavo s spremljevalnim programom.

Kolja Saksida na filmskem področju ustvarja kot režiser, producent in pedagog. Je eden vidnejših avtorjev animiranih filmov v Sloveniji. Njegovi animirani filmi so gostovali na številnih filmskih festivalih po vsem svetu, kot rezidenčnega umetnika pa so ga gostile različne mednarodne kulturne organizacije.

Kolja nam je razložil postopek izdelave, ki je potreben za samo izdelavo animiranega filma oz. v njegovem primeru stop motiona. V galeriji Kresija smo izvedeli, kako je nastajala animacija, videli smo tudi prav vse raznolike eksponate: od risb, zgodborisov, lutk, scenografije in rekvizitov do samih filmskih scenarijev in fotografij iz zakulisja. Animiranim filmom Koyaa so dodali resnične zvoke, ki so jih snemali in obdelovali tri mesece.
Nato smo tudi kot razred naredili svojo stop motion animacijo iz zaporedja slik premikajočega avtomobilčka.
Za konec smo si v Kinodvoru ogledali še serijo sedmih animiranih filmov KOYAA in dokumentarni film o nastajanju animiranih filmov Koyaa!

Dijaki tretjih letnikov smo bili zelo navdušeni, saj nam je Kolja zelo nazorno prikazal celoten proces izdelave animiranega filma od ideje do nastanka animiranega filma.

Oglejte si kratki film obiska razstave:

Več o Seriji sedmih animiranih filmov KOYAA in dokumentarnem filmu Živjo, Koyaa:
http://www.kinodvor.org/film/koyaa-in-nagajivi-predmeti/?projection_highlight=006002380
https://www.facebook.com/galerija.kresija/

Avtorica: Tinkara Žgajnar
Fotografije in video: Žan Rekič Zupančič
Mentorica: Mojca Guštin

[st_gallery gallery=”4459,4460,4461,4462,4463,4464,4465,4466,4467,4468,4469″ size=”thumbnail” columns=”4″ lightbox=”yes”]

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost