V petek, 17. 6. 2016, smo se nekateri dijaki iz 3. f in 3. g razreda pod vodstvom profesorice Barbare Iskre Šarec odpravili v MGL (Mestno gledališče ljubljansko), kjer smo si ogledali predstavo Samorastniki režiserke Eve Nine Lampič in dramaturginje Simone Hamer. Predstava je prirejena po Vorančevi noveli Samorastniki. Na gledališkem odru je predstavljen samo vloženi del novele, ki pa ga spremlja veliko sodobnih izrazov in primerjav oz. težav iz sodobnega življenja.

Samorastniki so ljubezenska zgodba med Meto in Ožbejem, med kajžarsko hčerjo in gruntarskim sinom, torej med dvema predstavnikoma različnih družbenih slojev. Glavna junakinja je Meta, mati samohranilka, »pankrtska« mati. Ona nosi vse breme družbene izključenosti. Ponosno stoji za svojimi načeli in prestane fizična trpljenja, ponižanja in trpinčenja ter zavrne miloščino. Ne želi si denarja, želi si le priboriti očetovo ime za otroka. Na koncu pa svojim devetim otrokom zapusti samo svoj značaj in zahtevo po enakopravnosti.

Novela in predstava se razlikujeta predvsem v tem, da ima predstava “prikrito sporočilo o današnjem boju za enakopravnost”, Vorančeva novela pa govori o socialni neenakopravnosti v obdobju med obema vojnama.

Novelo Samorastniki smo dijaki tretjih letnikov prebrali za obvezno domače branje, zato smo bili veseli, da smo si lahko zgodbo ogledali še na gledališkem odru. Ob tej priložnosti se v imenu vseh dijakov, ki smo petkov večer preživeli v gledališču, zahvaljujem ravnateljici Ani Šterbenc, ki nam je že drugič (proti koncu lanskega šolskega leta smo si v Drami ogledali Vojnovićevo predstavo Jugoslavija, moja dežela) omogočila brezplačen ogled predstave. Veseli smo, da lahko besedila, ki jih beremo, presodimo še z drugačne perspektive.

Ana Draksler

Fotografija: Ana Draksler

[st_gallery gallery=”3031″ size=”thumbnail” columns=”4″ lightbox=”yes”]

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost