V ponedeljek, 28. novembra smo si v sklopu Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, katerega 13. edicija se odvija med 5. in 11. decembrom v Kinodvoru, Slovenski kinoteki in Stari mestni elektrarni ogledali razstavo animiranega filma Slovo, Leona Vidmarja.

Projekt Oživljamo neživo, predstavlja zakulisje nastajanja animiranega filma Slovo. Avtor Leon Vidmar nas je popeljal skozi rastavo ter nam podrobno razložil nastajanje celotnega filma.

Film je bil posnet v tehniki stop-motion(sličica za sličico) animacije.
Seveda se je vse začelo z idejo, katero je režiser dobil nekje v letu 2013, končan film pa izdelal junija oz. julija letos (2016). Po ideji je vse svoje zamisli najprej prikazal z zgodborisom, od tu naprej pa so sledila srečanja s scenografi, izdelovalci lutk, fotografi, animatorji, …

Sledilo je izdelovanje lutk. Sprva je režiser sam izdelal lutke iz plastelina, da je dobil boljšo predstavo, nato pa z Žigom Veberjem odlil lutke v kalupe s silikom. Ta postopek je sledil saj so v lutkah skeleti, saj je z njimi najlažje animirati, in silikon je nekoliko bolj obvladljiv kot plastelin. Po izdelanih lutka je sledilo postavitev kamer in snemanje. Vse skupaj so potrebovali 5 mesecev. Na dober dan so posneli 5 sekund. Ko je bilo vse posneto je seveda sledila še montaža, katero je Leon opravljal tudi sproti, a na koncu je ta proces trajal 1 mesec.
Sam Leon je povedal, da z vsakim manjšim gibom lutka zaživi, in s tem dobi še večje veselje in zagon do dela. Po končani rastavi smo se lahko tudi sami preizkusili v animiranju krajšega filma z modelom ribe.

Anastasija Spirovska

Fotografija: Mojca Guštin

[st_gallery gallery=”3286,3287,3288,3289,3290,3291,3292,3293,3294,3295,3296,3297,3298,3299″ size=”thumbnail” columns=”4″ lightbox=”yes”]

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost