V petek 25. 5. 2018 smo se odpravili na strokovno ekskurzijo v slovensko zamejstvo, v Italijo. V Ljubljani smo se zbrali ob šestih v Tivoliju. Tam nas je čakal avtobus. Pot nas je vodila mimo Kranjske Gore do Rateč in naprej do Belopeških jezer. Jezeri ležita pod mogočnim Mangartom. Sta ledeniškega nastanka in obdaja ju neokrnjena alpska narava. Tu smo naredili postanek za malico ter se na hitro sprehodili.

Pot smo nadaljevali po Kanalski dolini do Rezije. Rezija je alpska dolina v severovzhodni Italiji, kjer so se ohranili posebno narečje, stari običaji in način življenja zamejskih Slovencev. Med vožnjo smo opazovali lepo pokrajino in majhne vasi ter poslušali zanimivo razlago naše vodičke.

V zaselku Ravnica smo si v kulturnem domu, v »Ti rezijanski kulturni hiši«, ogledali staro podobo Rezije, življenje tamkajšnjih prebivalcev in slišali zanimivo razlago rezijske govorice. Prikazali so nam tudi rezijanski folklorni ples. Nato smo si ogledali še muzej brusačev v Stolbici, kjer smo videli, kako so v starih časih brusili nože in delovno orodje.

Sledila je malo daljša vožnja po dolini reke Bile do Pušje vasi, kjer smo se na hitro sprehodili po starodavni srednjeveški vasi in si ogledali cerkev sv. Andreja ter ohranjene mumije, ki so stare več sto let. Mumije pripadajo ljudem, ki so živeli med 14. in 19. stol. in so bili pokopani v kripti katedrale. Trupla so se mumificirala zaradi ugodnih temperatur, vlažnosti zraka ter apnenčaste sestave cerkvenih tal.
Na koncu pa smo prispeli v Čedad. Mesto je blizu slovensko-italijanske meje in je 17 km oddaljeno od Vidma (Udin). Tu smo si ogledali spomenik Juliju Cezarju in še nekaj znamenitosti. Po ogledu smo imeli prosti čas za nakupe in okrepčila. Proti večeru smo se vrnili domov. Ekskurzija je bila zelo zanimiva in poučna, saj smo spoznali delček življenja in zgodovine zamejskih Slovencev v Italiji.

Lana Jovanovič

Fotografija: Nika Zupanec, Metka Maša Strle, Melani Jagodic, Kristjan Pirc Baloh

[st_gallery gallery=”4955,4956,4957,4958,4959,4960,4961,4962,4963,4964″ size=”thumbnail” columns=”4″ lightbox=”yes”]

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost