V četrtek, 12. 10. 2017, smo se udeleželi otvoritvene prireditve festivala Enimation 2017 v Lutkovnem gledališču v Mariboru. ENIMATION festival, mednarodni festival otroškega in mladinskega filma, je tokrat že sedmo leto predstavljal avtorske projekte mladih ustvarjalcev. Potekal je med 12. in 14. oktobrom. V treh starostnih kategorijah – MINI filmarji, do 10 let, MIDI filmarji, od 11 do 14 let, in MAXI filmarji, od 15 do 19 let – so tekmovali z izbranimi deli animiranih, igranih, eksperimentalnih in dokumentarnih filmov. Na festivalski poziv je prispelo kar 231 filmov iz 23 držav. V tekmovalnem programu se jih je predstavilo 96. Trije animirani filmi naše šole so se uvrstil v tekmovalni program MAXI v katerem je bil zmagovalni film Ironija avtorja Radheya Jegatheva iz  Avstralije.

Festivala smo se udeležili dijaki 4.D Miha Jan Strehovec in Anastasija Spirovska, dijak 4.E Nejc Maček in bivši dijakinji naše šole, Zala Zalar in Diana Padovac. Animacije, ki so bile prikazane na festivalu so imele naslov Po svetu, Pica in Presenečenje. Z nami je šla mentorica, profesorica Mojca Guštin in spremljevalni učitelj profesor Davorin Babič.

Sama otvoritvena prireditev se je pričela z krajšim govorom; opisom festivala, predstavitvijo režije in spodbudnimi besedami ter pohvalami s strani organizatorjev. Sledil je prikaz 10 filmov in animacij iz tekmovalnega programa; med filmi in animacijami so predvajali eksperimentalne filme, stop-motion animacije in tudi videospot. Naših animacij nismo videli, saj so bile na sporedu za prikaz v petek, 13. 12. 2017, bilo pa je zanimivo videti, kaj so sposobni ustvariti naši sovrstniki oziroma ostali sodelujoči pri projektu.

Po predvajanju filmov in animacij je sledil še ples, ki nas je popeljal pred gledališče, kjer smo si ogledali ples do konca in si privoščili kostanj, ki so ga pekli pred prireditvijo. V Ljubljano smo se vrnili v poznih večernih urah.

Obisk in sodelovanje na festivalu je bila zelo zanimiva izkušnja, saj so bile animacije izdelane pri pouku prikazane na velikem platnu, pred občinstvom in žirijo. Prav tako je na festivalu sodelovalo več držav; med drugimi tudi Danska, ZDA, Avstralija … V veliko čast nam je bilo, da smo dobili priložnost za sodelovanje. Zahvala pa gre seveda mentorjema, profesorici Guštin in profesorju Babiču, za predano znanje, spodbude in spremljanje ob izdelavi samih projektov!

Avtorica: Anastasija Spirovska, 4. D

Fotografije: Mojca Guštin in arhiv Enimation 2017

[st_gallery gallery=”4212,4213,4215,4214,4216″ size=”thumbnail” columns=”4″ lightbox=”yes”]

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost