Lanskoletni dijak SMGŠ Jan Adamič, je bil v letošnjem letu nominiran za najbolj navdihujočega študenta na Birmingham City University.

Dragi profesorji, profesorice in dijaki Srednje medijske in grafične šole Ljubljana

Letošnje šolsko leto je nenavadno. Trenutna situacija vas je pripeljala do tega, da pouk preprosto ne poteka tako kot prej. Verjamem, da je nekaterim to všeč, nekaterim ne, drugi se sprašujete kaj in kako bo z maturo in vašimi ocenami.

Rad bi vam predstavil svojo zgodbo o mojem šolanju na Srednji medijski in grafični šoli Ljubljana, ter kako me je ta izobrazba pripeljala do študija v tujini takoj po zaključku mature.

Šolanje sem pričel septembra 2015 na programu medijski tehnik. Najnovejša oprema, inovativni strokovni moduli in prijazni profesorji so mi padli v oko na informativnem dnevu že 7 mesecev prej. Skozi štiri leta sem spoznaval načine animacije, različne spletne strani, tisk, kot tudi fotografijo, film in televizijo. Kdaj pa kdaj ni šlo vse po planu. Mogoče sem kdaj dobil nižjo oceno, kot sem si želel, vendar glavo je treba imeti pokonci in treba je gledati naprej.

Ko sem julija 2018 obiskal London, sem vedel da bo to pravo mesto zame. Svoj nadaljnji študij sem želel nadaljevati v Veliki Britaniji. Vedel sem tudi, da bo me bo moja želja peljala po trnjevi pot. Kako bo z maturo, financami, stanovanjem? Vsa ta vprašanja so rojila po glavi meni kot tudi mojima staršema, saj se jima je obema ta želja zdela povsem nenavadna. Nista niti poznala nobenega, ki študira ali je študiral v tujini.

Novembra 2018 sem se vpisal na 5 univerz v Veliki Britaniji in bil sprejet na štiri, pod pogojem, da uspešno zaključim poklicno maturo skupaj z angleščino na splošni maturi. Tako sem se, kot nekateri dijaki, udeleževal priprav na maturo iz matematike vsak četrtek zjutraj, kot tudi priprav na maturo iz ostalih predmetov, kasneje, v maju. Obdobje med maturo je bilo stresno, ta stres pa je spodbudila še tragedija v moji družini. A kljub vsemu so me spodbudne besede profesorjev in ostalih dijakov na šoli pripeljale do tega, da sem v juliju postal zlati maturant.

Tako sem torej v septembru 2019 začel s študijem na Birmingham City University na programu Media Production. 150 študentov, večina iz Velike Britanije, le redki iz drugih koncev sveta, vsi v prvem letniku. Ko sem prvič videl univerzo na svoje lastne oči nisem moral verjeti kako velika je. Štirje profesionalni televizijski studii, devet radijskih studiev, preko katerih sem oddajal tudi svojo lastno radijsko oddajo na šolskem radiju, in več kot 100 učnih prostorov. Univerza, ki ima več kot 25 tisoč študentov, profesorje, ki so delali na BBC, Sky in ITV, in ima v lasti najboljšo in najnovejšo oprema. Neverjetno. Mnogokrat sem se spraševal kako mi je uspelo sploh priti na to univerzo.

Sem pa opazil, da me je srednja šola še kako dobro pripravila na vse preskušnje v medijski industriji. Medtem ko so se nekateri moji sovrstniki le spoznavali s praktičnim delom in programskimi orodji, sem jih jaz, zaradi študija na SMGŠ, že skorajda obvladal. Mnogim sošolcem sem pomagal pri montaži videov kot tudi avdio medijskih izdelkov. Razne naloge so zahtevale znanje, ki jih brez študija na Srednji medijski in grafični šoli Ljubljana ne bi moral opraviti. Prav zaradi tega sem bil v letošnjem letu nominiran za najbolj inspiracijskega študenta na univerzi.

Dijaki – verjamem, da je v takih kriznih časih težko najti motivacijo za učenje in pripravo na maturo. Dostikrat je mnogo lažje biti na telefonu kot odpreti Adobe InDesign in pripraviti datoteko za tisk. Ampak, glavo pokonci. Vedeti morate da niste edini, ki ste v tej situaciji. Profesor Zupanc vam je med sociologijo verjetno rekel, da vsi plujete v istem čolnu – in to je res. Zato torej spodbujajte en drugega in verjamem, da boste nekateri izmed vas, tako kot jaz, študirali na imenitni šoli v Sloveniji ali pa drugje po svetu.

Ostanite zdravi, verjemite vase in srečno na maturi!

Jan Adamič

Slike: arhiv Jana Adamiča

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost