V petek, 3. 4. 20202, smo si preko aplikacije Youtube ogledali predstavo Hlapci v režiji Janeza Pipana in produkcijski izvedbi SNG Drama Ljubljana. Malo pred 18.00 nam je profesorica Barbara Iskra Šarec poslala povezavo, ki so jo v Drami posredovali ekskluzivno za šole v okviru izvedbe pouka slovenskega jezika na daljavo.

Že nekaj dni prej nas je profesorica spomnila, da naj ponovimo vse, kar smo se v 3. letniku naučili o tej Cankarjevi drami, ker je to tudi eno izmed maturitetnih besedil.

Posnetek predstave traja približno 2 uri in 40 minut. V predstavi v vlogi župnika igra že pokojni Jernej Šugman, ki je umrl tri mesece po tem posnetku. Sicer pa se je v glavni vlogi izkazal  eden najboljših slovenskih igralcev Marko Mandić.

Veseli smo, da nam je Drama omogočila, da smo si lahko v času epidemije ogledali predstavo kar na daljavo, ker seveda tak način pouka popestri vsakodnevno rutino, ki je v teh kriznih časih še bolj rutinska.

Jure Štavar, dijak 4. letnika

Fotografija: Peter Uhan (SNG Drama)

In še nekaj o vsebini predstave:

Predstava je bila narejena po istoimenski knjigi, katere avtor je Ivan Cankar. Prav tako kot povest je potekala v petih aktih in se končala tragično. Prvo dejanje se začne v gostilni, kjer ljudje nestrpno pričakujejo rezultate volitev, le učitelju Jermanu je vseeno, saj spozna, da ga Anka ne jemlje resno in ga tudi nikoli ne bo. Na volitvah zmagajo desničarji, kar je veliko presenečenje sploh za učitelje kot liberalce. Ko pride v gostilno župnik, se vsi usmerijo na stran klerikalcev, razen Jermana, v katerem župnik vidi enakovrednega nasprotnika.

Drugo dejanje se prične v knjižnici. Poteka namreč čiščenje knjižnice, ki ga izvajata učitelj Komar in nadučitelj. Čiščenje knjižnice je v bistvu odstranjevanje knjig, neprimernih za novi politični sistem. V knjižnico nato pridejo še učitelji Hvastja, Lojzka in Geni ter župnik. Župnik je zelo strog do učiteljev in jim očita njihovo preteklost. Komar izda Jermana, da se je pogovarjal z brezbožnim kovačem Kalandrom. Potem vstopi še Jerman, ki se začne prepirati z župnikom. Župnik zmaga v prepiru s tem, ko omeni Jermanovo mater, ki je za Jermana sveto bitje.

Začne se 3. dejanje, ki poteka v Jermanovi sobi. Jerman nadaljuje svoje sodelovanje s kovačem Kalandrom. Vstopi še Komar, ki je pijan in začne žaliti Jermana. Ko pride še župnik, Jermanova mati pokaže, da se ne strinja s sinovim pogledom na politiko. Župnik začne groziti Jermanu in takrat se ta odloči iz hlapcev napraviti ljudi. Dejanje se konča s tem, ko mati pove Jermanu, da umira, in ga prosi, naj ne zavrže Boga, vendar je Jerman že zdavnaj odločno začrtal svojo pot.

Četrto dejanje spet poteka v gostilni. Kalander in Jerman pripravita zborovanje delavcev. Ker se zborovanja udeleži več izzivalcev, se po Jermanovem govoru vname pretep. Vsi so proti Jermanu in ga hočejo premestiti.

Peto dejanje poteka v Jermanovi sobi. Tu izvemo, da je Jerman premeščen na Goličavo. Preden odide, mu župnik naloži pokoro in mu prizna, da je ravnal prav. Jerman nato vzame revolver in se ubije.

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost