V petek, 6.11., smo se dijaki tretjega in četrtega letnika odpravili na ekskurzijo v Salzburg. Iz Ljubljane smo se ob šestih zjutraj odpeljali proti Avstriji in čez dobro uro že prevozili predor Karavanke. Na drugi strani nas je pričakal čudovit pogled na jesenske gozdove, ki so se bleščali v jutranjem soncu. Prelepa narava nas je nato spremljala še preostali dve uri vožnje do rudnika soli v Halleinu. Tam smo se razdelili v dve skupini, ena je šla takoj v rudnik, druga pa si je najprej ogledala keltsko vas. Pozneje smo se zamenjali. Keltska vas je bila pravzaprav rekonstrukcija vasi iz keltskih časov, tam smo si lahko med drugim ogledali kuhinjo oz. peč, v kateri so kuhali, nekakšno kovačijo in preprosto bivališče.

V rudnik smo se odpeljali z vlakcem. Vožnja je trajala nekaj minut, nato pa smo se naprej odpravili peš. Najzanimivejše pa je bilo to, da vodička ni znala slovensko in je zato s sabo nosila radio, na katerem nam je nato predvajala razlago v slovenskem jeziku. Nismo pa le hodili, spuščali smo se tudi po nekakšnih toboganih, kakor rudarji pred nami, in pluli s splavom po jezeru, v katerem so včasih raztapljali sol. Spoznali smo življenje nekdanjih rudarjev in njihovo delo. Ena najzanimivejših in hkrati tudi najsrhljivejših zgodb pa je bila ta, da so v kameni soli našli dve popolnoma ohranjeni trupli Keltov. Predvidevajo, da se je rudnik v času njunega dela zrušil in sta zato trupli v soli ostali nedotaknjeni, dokler ju niso odkrili.

Iz Halleina smo se nato odpeljali v Salzburg. Tam smo najprej imeli dve uri časa, da smo mesto raziskali sami ter si kupili spominke in kaj za pod zob. Ko sta ti dve uri minili, smo se spet vsi skupaj zbrali pred Mozartovo rojstno hišo. Vodič nam je povedal nekaj podatkov o skladatelju in njegovi družini, nato pa smo se odpravili v samo hišo. Tam smo videli njegov klavir oz. čembalo, prvo violino, nekaj njegovih rokopisov in pisem ter portrete skladatelja in njegove družine.

Pot smo nato nadaljevali po mestu Salzburg. Ogledali smo si še stanovanjsko hišo Mozartove družine, kjer so Mozartovi živeli pozneje, palačo Mirabell in njen čudoviti vrt ali že kar park, najstarejše pokopališče s katakombami, univerzo v Salzburgu in nekaj veličastnih cerkva. Proti domu smo se vsi utrujeni in prevzeti od lepote Salzburga odpravili okoli šestih zvečer.

Anja Eržen

Fotografija: Polona Tušar, Miha Lapanje in Matija Ocepek

[st_gallery gallery=”2389,2390,2391,2392,2393,2394,2395″ size=”thumbnail” columns=”4″ lightbox=”yes”]

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost