V začetku meseca novembra smo gostili Miho Šajina, producenta, instrumentalista, skladatelja, oblikovalca zvoka, didžeja in klaviaturista iz Ljubljane. Miha sodeluje z različnimi organizacijami, kjer ustvarja zvočne efekte in glasbo za animirane filme ter prenaša svoje znanje na mlajšo generacijo v okviru delavnic animiranih filmov.

Dijaki 4. b razreda so se na kratko spoznali s snemanjem sinhronih šumov za animirane, igrane in dokumentarne filme (video dokumentarec in primeri mentorja). Spoznali so pomen nove zvočne podobe, ki jo zvok enega predmeta da drugačnemu predmetu na posnetku in zakaj jih moramo snemati naknadno. Zatem so si ogledali 30-sekundni odlomek in se na kratko pogovorili z mentorjem o zvočnih učinkih in njihovem prenesenem pomenu. Preostali čas so namenili snemanju vse od očitnih do neopaznih šumov na posnetku, dodali pa so še vse zvoke v offu (izven slike zaslona) in ambientalni zvok. Na koncu so z lastnimi inštrumenti ustvarili glasbo, ki je podkrepi gledalčevo doživljanje filma.

Izjava dijakinje Anamari Hribar iz 4. B razreda:

”V torek, 5. 11. 2019, nas je obiskal oblikovalec zvoka Miha Šajina. V štirih šolskih urah nam je skušal predstaviti svet sinhronih šumov. V uvodu nam je teoretično razložil, kako zvok sploh deluje, povedal je tudi nekaj o mikrofonih. Nato smo se skupaj lotili praktičnega dela, kjer smo z zvokom opremili krajši izsek animiranega filma. Pokazal nam je nekaj trikov kot npr. da je zvok dežja isti kakor če bi cvrli slanino. Skupaj smo iskali rešitve in vsak od nas je imel možnost prispevati zvok k animaciji. Na koncu smo bili z izdelkom zadovoljni in ugotovili smo, da snemanje zvoka zahteva veliko domišljije, časa, iznajdljivosti, natančnosti in je nadvse zabavno”.

Mihi Šajina se zahvaljujemo za obisk in izčrpno predstavitev s katero nas je popeljal v svet glasbe.

Mojca Guštin

Fotografija: Mojca Guštin

 

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost