V tednu med 14. 1. in 18. 1. 2019 smo ponovno skupaj z zavodom ZVVIKS (zavod za film in avdiovizualno produkcijo) izvedli produkcijsko delavnico animiranega filma. Letos smo že peto leto gostili na delavnici strokovnjakinjo s področja animiranega filma. Mentorica letošnje delavnice je bila francoska animatorka Julia Peguet. Na delavnici so sodelovali dijaki in dijakinje 3. letnikov programa medijski tehnik ter dijakinja Sara Salonen iz Finske, ki je na mednarodni izmenjavi. Letošnji poudarek na delavnici je bil predvsem na področju animiranja, tempiranju (način snemanja v eni sličici in način snemanja v dveh sličicah), ter oživljanju posameznih likov/objektov.

Julia Peguet je francoska animatorka z več kot petnajstletnimi izkušnjami s področja animiranega filma. Med številnimi uglednimi sodelovanji z mednarodnimi filmskimi produkcijami gre izpostaviti njeno več kot desetletno sodelovanje z Aardman Animations, enim najbolj priznanih studiev za animirani film na svetu. Od leta 2014 dalje poučuje animacijo na različnih francoskih šolah in univerzah ter vodi delavnice animiranega filma za deprivilegirane družbene skupine. Aprila 2018 je izdala svojo prvo knjigo, obširno strokovno literaturo o animaciji, Secrets d’animateur. Od leta 2016 naprej sodeluje s slovensko produkcijsko hišo ZVVIKS, kjer je glavna animatorka kratkih lutkovnih animiranih filmov Koyaa.

“Res sem vesela, da sem se udeležila takega dogodka, saj sem med tednom spoznala, kako zabavno in tudi zelo težavno je tako delo. Všeč mi je bilo, da smo imeli proste roke pri izdelavi animacije, saj smo se le tako naučili, da je za to, da pridemo do končnega izdelka potrebno veliko domišljije in potrpljenja. Imeli smo tudi super animatorko, saj nam je takoj, ko je prišlo do zapletov, priskočila na pomoč in takoj našla mnogo rešitev, potem pa nam je spet pustila, da smo sami naprej ustvarjali.”
Klara Primožič

Dijaki in dijakinje so na delavnici zelo uživali in se naučili veliko novega. Ker želimo, da dijaki spoznajo tudi okolje delovanja izven šolskih okvirjev, jim s tovrstnimi delavnicami in strokovnjaki približamo kar se da realno okolje za izdelavo animiranega filma. Ker je postprodukcija zelo pomemben del procesa pri animiranem filmu, bodo dijaki odšli še v profesionalni studio za barvno korekturo, kjer bodo animiranemu filmu dodali tudi barvno podobo. Na šoli podpiramo avtorstvo, zato bodo dijaki v profesionalnem studio za zvok, posneli svoje zvočne učinke ter glasbeno podlago. Animirani film bomo objavili na Youtube kanalu SMGŠ-ja, do takrat pa si lahko pogledate kratki dokumentarni film o poteku delavnice.

Mojca Guštin

Fotografija: Tina Lagler

 

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost