Še vedno se, predvsem fantje, zelo radi pogovarjamo o vitezih in skrivnostnem srednjem veku. Z namenom, da bi o zanimivi temi čim več izvedeli, sta nas obiskala dama Varja Belograjska iz Srednjeveškega društva Red kraljevega orla in vitez Vlad Keglevič iz Društva Vitezi belega volka. S pomočjo Power Point prezentacije sta predstavila viteštvo skozi čas, razvoj ideala viteza iz viteškega kodeksa skozi literaturo in filme, osnove bojevanja, viteški kodeks in opremo. Obnovili smo znanje o tedanjem družbenem sloju, fevdalizmu in oblekli dijaka v opremo za bojevanje.

Dečki so pri sedmih letih začeli z uvajanjem v viteštvo, pri štirinajstih so postali oprode vitezov in šele po povitezitvi postali pravi vitezi. Viteška oprema je sestavljena iz oklepa, čelade, rokavic, tunike in čevljev ter je skupaj tehtala tudi do 40 kg. Za orožje so uporabljali različne vrste mečev, sulic in sekir. Posebej smo omenili jutranjo zvezdo, ki se je uporabljala za pokol ranjenih in naj bi bila zadnja zvezda, ki so jo videli (od tu izvira ime). Zanimivo je bilo, ko smo izbrali prostovoljca, ki se je oblekel v viteško obleko in si nadel oklep.

Na koncu je sledil najboljši del. Pridružil se je prof. Klaus in prikazal, skupaj z vitezom, osnovne tehnike mečevanja in bojevanja. Ves čas smo bili polni vprašanj, na katera smo dobili tudi odgovore. Bilo je več kot fantastično!

Delavnica o srednjem veku z naslovom ‘Kdo pa ta vitez sploh misli, da je?’ je na Srednji medijski in grafični šoli Ljubljana potekala 21. 11. 2016 v izvedbi VarjaPro s.p., bila pa je namenjena vsem oddelkom 2. letnika.

2. D

Fotografija: Tjaš Kumer, Urša Strajnar

[st_gallery gallery=”3301,3302,3303,3304,3305,3306″ size=”thumbnail” columns=”4″ lightbox=”yes”]

Spletna stran za boljšo funkcionalnost in prikaz multimedijskih vsebin uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po spletni strani se strinjate z namestitvijo in uporabo piškotkov na vaši napravi.

Dostopnost